Microsoft

10 причини зошто да користите Office Excel 2010

1. Креирајте мали чартови на едно поле Новата карактеристика на Excel 2010 наречена sparklines, ви овозможува креирање на мали чартови во една келија со цел полесно и побрзо да ги пронаоѓате своите податоци. Ова е брз и лесен начин за да ги издвоите важните податоци како на пример сезонски подеми или падови, заштедувајќи на време.

2. Прегледно филтрирање
Excel 2010 носи со себе значителни подобрувања во однос на филтрирањето на податоци. Карактеристиката наречена Slicer (пресекувач) овозможува богата виртуелизација на вашите пивот табели и чартови, како и диманично сегментирање и филтрирање на подароците со цел прецизно да ви го прикажат она што го барате.  Со новиот филтер за пребарување, потребно ви е помалку време за менување и пребарување меѓу големите податочни сетови, пивот чартови и пивот табели.

3. Ефикасно моделирање и анализирање на податоците
Додатокот PowerPivot за Excel 2010, (бесплатен за симнување) обезбедува неверојатна технологија за интеграција на податоците од повеќе извори и издвојување на податоците, за лесно усправување со сетовите на податоци меѓу милиони редови. Бизнис корисниците можат лесно да објавуваат и делат информации со помош на Microsoft SharePoint Server 2010 и да им овозможат и на другите корисици да уживаат во истите Slicer и PivotTableand каракетристики додека работат на своите Excel Services report-и*.

4. Виртуален пристап до документите
Поставете ги вашите excel 2010 документи онлине и потоа пристапете до нив за да ги прегледате или промените, преку било кој компјутер или преку вашиот Windows phone**  Со Excel 2010, ја имате предноста да го извлечете најдоброто преку различни локации и уреди.

5. Поврзете се, делете и остварете повеќе кога работите заедно
Соработката преку Microsoft Excel Web App ви овозможува да правите промени на ист документ со другите соработници и тоа симултано од различни локации. ** Можете да видите кој работи во моментот заедно со вас на истиот документ.  ожете да ги видите промените кои ги направиле другите.

6. Додадете поголема софистицираност во документите кои ги презентирате
Форматирањето кое го нуди Excel 2010 ви дава поголема контрола врз стилот и иконите, подобрени податочни табели и можност да се одбележи и истакне специфичен податок со само неколку кликнувања. Можете исто така да прикажувате податочни табели за негативни вредности на многу по илустративен начин.

7.  Искористете ја предноста на интерактивните Пивот Чартови
Брзо соберете информации и претставете ги разликите меѓу нив директно во Пивот Чарт табели. Независни од Пивот Табел прегледите, Пивот Чартот ќе ви помогне лесно анализирање и преглед преку слики и бројки.

8. Работете полесно и побрзо Excel 2010 го поедноставува начинот за работа. Новата карактеристика на Microsoft Office Backstage™ го заменува традиционалното File menu преку кое можете да зачувувате документи, делите, печатите и објавувате документи со само неколку кликнувања. , со подобрениот рибон, можете да пристапите до бараните команди дури и побрзо преку кастумизираниот таб или пак да креирате свој според потребите.

9. Изградете поголеми и покомплексни документи
Со новата 64-bit верзија на Excel 2010, масивните количини на информации се полесни за анализирање. Анализите на големи и комплексни податочни сетови (поголеми дури и од 2ГБ) – ограничување кое го имаа претходните верзии на Excel.

10. Објавете и разделувајте документи со помош на Excel ServicesИнтеграцијата на SharePoint Server 2010 и Excel Services им овозможува на бизнис корисниците да делат анализи и резултати низ својата организација преку објавување на документите на веб.  Изградете бизнис intelligence dashboard и разделете чувствителни бизнис информации моѓу широк ранг на соработници, корисници и бизнис партнери во една напредно-безбедносна околина. 

  • PowerPivot за Excel побарува бесплатно посебно симнување на: http://www.powerpivot.com. PowerPivot за SharePoint има потреба од SQL Server 2008 R2 Enterprise Edition или понов - SharePoint 2010.
  • За web и smartphone пристап потребно е соодветен уред, а некои функционалности имаат потреба и од Интернет поврзување. Web функционалноста користи Office Web Apps, кој има побарување од поддржан Internet Explorer, Firefox, или Safari пребарувач или SharePoint Foundation 2010 или Windows Live ID. За некои мобилни функционалности потребно е Office Mobile 2010, кој не е вклучен во апликациите на Office 2010 или во Office Web Apps. Постојат одредени разлики меѓу карактеристиките на Office Web Apps, Office Mobile 2010 и апликациите на Office 2010.

*Office Home and Student 2010 е производ кој не е наменет за комерцијална употреба.
 
Кликнете тука за да прочитате повеќе информации за Office 2010.

 
Microsoft
Windows десктопи
Office систем
Сервери
Развојни алатки
Office 2013/365

Добредојдовте во Windows 8


Добредојдовте во Windows 7